Wiadomości - GOPS
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Dodał: Bartek Data: 2019-07-18 14:00:11 (czytane: 2201)
PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Opatowcu przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
· skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
· mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
· mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
· cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
· tłuszcze (olej rzepakowy),
· dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 350 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Opatowiec
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 17 237,5 ton żywności;
- 1050 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 37 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Dietetyczne - 1 spotkanie dla 37 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 37 uczestników