Wiadomości - Aktualności
Warsztaty kulinarne i ekonomiczne w ramach PO PŻ 2014-2020 – Podprogram 2016
Dodał: ugopatowiec Data: 2017-05-10 10:27:44 (czytane: 2442)
W dniu 09 maja 2017 roku w Domu Kultury w Opatowcu realizowane były działania towarzyszące finansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016.
Celem działań towarzyszących jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, przekazanie niezbędnej wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, zdrowego odżywiania się, racjonalnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.
W ramach działań towarzyszących odbyły się warsztaty kulinarne pn. „ Kulinarnie mocni” oraz warsztaty ekonomiczne pn. „Ekonomia gospodarstwa domowego”. Warsztaty zostały poprowadzone przez przedstawicieli Banku Żywności w Kielcach.
Do udziału w zajęciach zostali zaproszeni mieszkańcy naszej Gminy, którzy otrzymują wsparcie w formie paczek żywnościowych.
W ramach warsztatów ekonomicznych, beneficjenci wzbogacili swoja wiedzę z zakresu ekonomii, racjonalnego planowania budżetu domowego ( bilans przychodów i wydatków rodziny) oraz poznali podstawowe prawa konsumenckie.
Warsztaty kulinarne poprowadził doświadczony kucharz, który omówił z uczestnikami zagadnienia z zakresu zdrowego odżywiania, a następnie pokazał różne sposoby przyrządzania potraw i możliwości wykorzystania artykułów spożywczych, które oferuje Bank Żywności w ramach Programu. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
W ramach działań towarzyszących odbyły się warsztaty kulinarne pn. „ Kulinarnie mocni” oraz warsztaty ekonomiczne pn. „Ekonomia gospodarstwa domowego”. Warsztaty zostały poprowadzone przez przedstawicieli Banku Żywności w Kielcach.
Do udziału w zajęciach zostali zaproszeni mieszkańcy naszej Gminy, którzy otrzymują wsparcie w formie paczek żywnościowych.
W ramach warsztatów ekonomicznych, beneficjenci wzbogacili swoja wiedzę z zakresu ekonomii, racjonalnego planowania budżetu domowego ( bilans przychodów i wydatków rodziny) oraz poznali podstawowe prawa konsumenckie.
Warsztaty kulinarne poprowadził doświadczony kucharz, który omówił z uczestnikami zagadnienia z zakresu zdrowego odżywiania, a następnie pokazał różne sposoby przyrządzania potraw i możliwości wykorzystania artykułów spożywczych, które oferuje Bank Żywności w ramach Programu. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.