Wiadomości - Aktualności

Kulinarne opatowieckie przysmaki

Dodał: Bartek Data: 2022-04-06 13:05:39 (czytane: 1530)

Odwiedzając poszczególne regiony Polski zachwycamy się pięknem krajobrazów, zwiedzamy zabytki architektury i delektujemy się potrawami i produktami charakterystycznymi dla danego miejsca.

Region świętokrzyski jest bogaty pod względem kulinarnego dziedzictwa, co jest dużą zasługą wielu osób i instytucji. Jedną z wiodących prym w tym temacie instytucji są Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Duże zasługi na tym polu należy również przypisać Paniom zrzeszonym w Kołach Gospodyń Wiejskich, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy i receptury zamieniają one w smakołyki, którymi częstują podczas lokalnych imprez i uroczystości, zachowując w ten sposób te często zapomniane smaki dla kolejnych pokoleń.

W 2021 roku Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, wydał pięknie ilustrowaną publikację „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”, w której znalazły się produkty, przepisy i receptury na potrawy związane z poszczególnymi powiatami naszego województwa.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, aktywnie działające w gminie Opatowiec przygotowały wiele potraw i receptur niezbędnych do ich odtworzenia. W publikacji znalazły się wybrane przez komisję przepisy i fotografie potraw. Komisja doceniła podpłomyki Pani Elżbiety Szabli z KGW w Rogowie, chleb domowy na zsiadłym mleku Pani Bożeny Kopeć z KGW w Kocinie, gęś nadziewaną z przepisu Pań z KGW w Urzutach, kapustę wigilijną Pani Bogusławy Łabuz z KGW w Senisławicach oraz krucho-drożdżowe rogaliki stryjenki z przepisu Beaty Adamczyk z KGW w Kocinie.

Szczególne gratulacje należą się Pani Elżbiecie Szabli z Rogowa, której przepis na podpłomyki zajął drugie miejsce w kategorii przystawki w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim” – link do informacji poniżej.

https://www.sodr.pl/main/aktualnosci/Konkurs-na-Najlepszy-przepis-na-potrawe-tradycyjna-w-wojewodztwie-swietokrzyskim-rozstrzygniety/idn:1963?fbclid=IwAR1FWX12z2yp_FKTQCPt80tLqUFj7Hu-gGrd2rIH8Ls5a-TCjLecxYHc2zc

Pani Bogusława Łabuz do przepisu na kapustę wigilijną dołączyła piękny wiersz swojego autorstwa opisujący w barwny sposób rodzinną wieczerzę.

Zachęcamy do sięgania po dawne przepisy charakterystyczne dla naszego regionu. W tym celu można skorzystać z omawianej publikacji, która dostępna jest do wypożyczenia w naszej bibliotece.

 

Beata Adamczyk

Zdjęć w galerii: 13